Om Silverminkdesign

"A good snapshot keeps a moment from running away.”
― Eudora Welty

Att fotografera handlar för mig om att frysa tid. Att föreviga ett ögonblick. Att fånga ett tvådimensionellt utsnitt ur en tredimensionell och ständigt föränderlig värld. Att i efterhand kunna betrakta och förmedla det som hände och det man upplevde på en annan plats i en förgången tid. Att väcka ett intresse och en känsla hos de som inte var med. Det kan handla om att i lugn och ro kunna fascineras över hur en fågel eller insekt verkligen ser ut. Att i stugvärmen uppleva kylan i en vinterbild. Eller att bara betrakta den visuella skönheten i en bra komponerad bild.

Enligt vanlig definition skulle jag nog kalla mig autodidakt, dvs självlärd på vanlig svenska. Jag har inte gått några längre utbildningar inom bild eller fotografi. Däremot har gått ett flertal kurser inom foto, bild och grafisk formgivning. Både kurser där man fysiskt deltar, men även distansutbildningar via nätet. Läser även mycket om foto och bild; böcker, tidningar och givetvis den outtömliga mängd information som finns på nätet. Dessutom tittas det idogt på andras verk, både inom foto och konst.

Teoretisk utbildning vore inget alls om den inte kompletterades med idogt fotograferande. Rör mig också mellan vitt skilda områden inom fotografin såsom studiofoto (människor eller produkter), landskapsfoto, djurfotografering, macro, gatufotografering och konstfoto. Varje område har sina speciella egenskaper och jag är övertygad om att trots den stora skillnaden mellan dem, så finns det massor av lärdomar som går att överföra mellan dem.

Jag är inte heltidsfotograf, utan bedriver min firma vid sidan av ett annat jobb. Det innebär bl a att jag saknar den rutin och leveranssäkerhet som ett fullblodsproffs och specialist har. Därför åtar jag mig heller inte uppdrag där det finns en påtaglig risk att förväntningarna inte uppfylls. Däremot kan jag lägga mycket tid och energi på ett projekt till en låg kostnad.

Bildbehandling

När bilderna fastnat på minneskortet så tar jag hjäp av mina båda vänner Lightroom & Photoshop. Så långt det är möjligt så stannar bilderna i Lightroom, men om mer ofattande retusch krävs så får Photoshop ta över.
Lightroom är en utmärkt hjälp att hålla ordning på min stadigt växande bildbank. Efter en studiosession hjälper detta verktyg verkligen till både i urvalsprocessen och att snabbt kunna presentera bilder för modellen/modellerna.
Möjligheten till snabba icke destruktiva justeringar bidrar givetvis också till att majoriteten av bilderna aldrig behöver hälsa på hos Photoshop.

Har arbetat med Photoshop i många år och gillar även att radikalt ändra och skapa bilder med montage.
Har dock svårt för extrem sk skönhetsretusch, då detta effektivt tar bort det mänskliga i bilderna.

Utrustning

Här trodde du kanske att jag skulle visa en imponerande lista över allehanda high-end utrustning; mina kameramodeller, alla objektiv inklusive ljuskänslighet osv. Men nej. Trots att fototidningar ofta har en faktaruta på slutet om vilken utrustning den begåvade fotografen har i sin väska. Och trots att många fotografer listar sina prylar på sina websidor, så tycker jag att det inte är speciellt intressant. Det tar fokus från vad det egentligen handlar om. Bilderna. Jag har väldigt svårt för de diskussioner som ofta förs på diverse forum, där det ska nagelfaras faktablad i det oändliga eller bedrivas (helt ogrundade) spekulationer om när nästa modell ska släppas, hur många pixlar den kommer att ha, hur snabb den är osv. "Ut å fota med det du har!" vill man skriva. Det duger åt proffs och det togs makalösa bilder av skickliga fotografer med prylar som idag är helt passé.