2014-09-25 Bokmässan i Götlaborg

Bilden på Apan visas på Bokmässan.

Tidningen FOTO har en fotoutställning på den årliga bokmässan i Göteborg. Deltagande bilder är samtliga segrare i "Månadens Bild" 2013-2014, så de var sålunda tvungna att printa min apa och hänga upp den till allmän beskådan.2013-09-25 1:a Plats i Tidningen FOTO

Bilden på Apan segrare i senaste numret av FOTO.

"Mycket fin komposition, jättebra ljus och helt rätt slutartid för att få fram regnet.
Linjerna från trädstammen i nedre vänstra hörnet leder mig in i bilden, till apan som är den ljusaste punkten. Skulle jag göra något med bilden hade jag mörkat ner apanas päls i nacken, annars perfekt.
Älskar balansen, linjen av ljuspunkter genom lövverket som väger upp trädgrenen samt de små ljuspunkterna närmast apan som väger upp just apan."

Domaren bakom beslutet och den smickrande och konstruktiva kritiken är Jesper Anhede. Han är internationellt arbetande reklam-, destinations- och bröllopsfotograf från Hjo. Jesper är aktuell som vinnare av People's Choice i tävlingen Travel Photography Awards.

Chockerande men mycket uppskattad 1:a plats alltså. Övriga publicerade bilder i tävlingen, plats 2-20, är samtliga väldigt bra, så i det sällskapet känns det ännu bättre att få kliva upp på den högsta positionen på prispallen. Köp ett exemplar vettja, medan papperstidningar fortfarande tillverkas.2013-09-03 10 poäng för Oerhört Sällsam Bild

Hedersomnämnande och 10 poäng i Kamera & Bild Nr 9.

"Oerhört sällsam bild. Den är gripande i sin enkelhet.
Apans halvt bortvända pose känns som en replik i en
dialog mellan mänskligheten och djurriket."

Så kommenterar fotografen och konstnären Elinleticia Högabo min apa.2013-07-02 10 poäng för poserande ko i Skagen-stil

Publicering i Kamera & Bild Nr 7.

"Det finns många bilder på kor, de gör sig bra på bild, oftast. Men inte lika många bilder i Skagen-stil som känns lite annorlunda. Det är nästan som om kossan poserade."

Så kommenterar porträttfotografen Stefan Tell Ölandskreaturet. "Nästan poserade", Stefan har nog inte riktigt fattat att Rosa är en av mina modeller och vi har ett utmärkt samarbete. Till hösten planerar vi en studiosession.2013-05-29 Tankeknakande

Hedersomnämnande i Kamera & Bild

"Fattar inte vad, var eller vilka det är. Men intressant och tankeknakande."
Det säger domare Elin Parmhed om Venedigbron. Hedersomnämnande i Kamera & Bild Nr 6 2013.

Kul att Kamera & Bild vaknat i år och att min bild skapat ett nytt(?) ord.2013-04-29 Hedersomnämnande för bro i Venedig

Bild publicerad i tidningen FOTO Nr 5 2013

För ett år sedan tog jag denna bild i den fotoinspirerande staden Venedig. Blev en ganska tråkig bild så den fick sig en omgång i Lightroom för att skita till den och göra den råare.
Gillar att jobba med kvadratiskt format. 3:2-format ger möjligheten att ge bilden dramatik (stående) eller stabilitet (liggande), medan det kvadratiska lämnar mer till bilden i sig.

Månadens domare, modefotografen Elisabeth Toll, tyckte tydligen att den platsade i tidningen och gav den ett hedersomnämnande. Tack snälla!
Att charma fototävlingsdomare är en oförutsägbar verksamhet. Att skapa knivskarpa landskaps- eller djurbilder fungerar sällan. Oftast måste bilden förmedla en känsla hos betraktaren, men kompositioner kan också fungera.

Tre poäng fick jag för detta och ligger därmed på en 9:e plats totalt.2013-01-23 Världens finaste ko-porträtt? Nej.

Bild publicerad i tidningen FOTO Nr 2 2013

"Det skulle kunna vara världens finaste ko-porträtt.
Vilket det inte är, nej det är så mycket mer.
Det är längtan och fundering. Det är så mycket inbyggt i bilden som får mig att må bra men också att tänka. Underbar!"

Dessa fina ord använder månadens domare Patrik Larsson, naturfotograf och utbildare på Moderskeppet mm, när han kommenterar min bild som fick en 9:e placering. I och med detta så ligger jag nu på en 3:e plats totalt.

Bilden togs i somras på Öland.2012-12-28 Brudparsfotografering i studio

Denna dag ägnades åt fotografering av brudpar och efterföljande bildurval/bildbehandling.

Mellandagsfredagseftermiddag. De unga paret Jing och Martin gav mig äran och ansvaret att föreviga de tu med ett antal bilder i studio. Är ganska färsk som studiofotograf, har visserligen gått ett flertal kurser i modellfotografering, produktfoto och ljussättning. Har också samlat på mig kunskap från böcker och nätbaserade kurser. Men för att få till det i studion så är det en mängd saker att att hålla reda på. Ju mer teknik man kan få in i ryggmärgen, ju mer kan man koncentrera sig på den kreativa processen med ljussättningen och kommunikationen med modellerna.

Äger en del studioutrusting själv, men att hyra in sig i en studio var i detta fall en självklarhet. Tillgång till fler blixtar, fler ljusformare, bakgrunder och större yta gör att möjligheterna till ett bättre resultat ökar väsentligt.


Vill rikta ett stort tack till Jing och Martin som med glatt humör och tålamod med mig gjorde denna session till en både lärorik och rolig dag. Tack till assistent Caroline också.


2012-12-27 Bild publicerad i tidningen FOTO Nr 1 2013

Återigen har min maratonlöpare valts ut av en fototidning, denna gång av den välkända svenska tidningen FOTO.

Bilden blev tilldelad en 9:e plats av domaren Magnus Lundgren. Han kommenterar bilden så här:

"Bildvinkeln är nyckeln till den här aktiva löparbilden. Snyggt bildbehandlad med en kraftfull vingettering för att poppa motivet. Stilrent"

Eftersom konkurrensen i tävlingen är stenhård och att även fotografer från andra länder i norden deltar, så är det med stor stolthet som beskedet mottogs. Fototävlingar utan tema med olika domare varje gång är svåra att förbereda sig för.


Bingo Rimér gav bilden en 16:e plats i Kamera & Bild Nr 7 2012 (samtidigt som han gav en av mina Zombiebilder ett hedersomnämnande och publicering i tidningen). Maratonlöparen har även visats på en bildutställning som jag haft på Brommaplans bibliotek.2012-10-02 Hedersomnämnande i Kamera & Bild Nr 10 2012

Nytänkande när det gäller komposition.

Bilden blev tilldelad ett hedersomnämnande av domaren Kamilla Kraczkowski, som bedömde "utifrån hur det känns i magen". Hon kommenterar bilden så här:

"Nytänkande när det gäller komposition.
Det är viktigt att man bryter sitt tankemönster och fotar på ett nytt sätt. Här blir det en löparbild som vi inte är vana att se."

Kamilla har faktiskt helt rätt vad gäller att bryta gamla tankemönster. Har tidigare varit ute på Stockholms gator och fotat Marathon, men då endast stående vid gatukanten och försökt få hyffsat skarpa bilder.
Jag hade nu tröttnat på detta. "Vad är det för vits att gå ut och fota maran idag", tänkte jag denna morgon. "Nu ska jag vara kreativ och galen" bestämde jag mig för och fotade på helt nya sätt. Höga och låga vinklar. Extremt långa och snabba slutartider. Zoomade under exponeringen. Backade för att få publiken i fokus. Fotade i rakt motljus osv osv.
Ställde mig på en bro över Norr Mälarstrand och sköt denna bild. Hade en del ångest kan jag erkänna, vad händer om jag tappar kameran i huvudet på en löpare? Härliga rubriker: "Ledaren i Stockholm Marathon slagen medvetslös av tappad kamera!" Lite samma tankar som den gången då jag fotade från en bungyjumpkran.2012-07-27 Bingo Rimér ger Zombie hedersomnämnande.

Bild publicerad i tidningen Kamera & Bild Nr 7 2012.

Bilden blev tilldelad ett hedersomnämnande och 10 poäng av omgångens domare Bingo-Berra Rimér.

Första publiceringen i en fototidning är självklart en ära och en milstolpe. Bilden är tagen på eventet "Stockholm Zombiewalk 2010". Är inte riktigt insatt i detaljerna kring eventet, men för en utomstående så visar det sig vara en hel massa människor i alla åldrar som klär ut sig (antar jag) till zombievarelser och knatar/släpar sig/stapplar fram på Stockholms gator en lördagseftermiddag. Skräckeffekten dämpas effektivt av dagsljuset, så för att försöka få lite mer dramatik i bilderna blev det en hel del bildbehandling och andra tricks. Denna kvinnliga zombiesoldat är dock ytterst försiktigt behandlad. Plåtade på 1/8 delssekund för att få till nåt extra.2010-11-28 Portfolioreview på Fotomässan.

Mina zombiebilder bedömdes live på Fotomässans Stora Scen.

Fotosidan testade detta år ett nytt grepp på Stockholms Fotomässa i Älvsjö. Ett antal portfolios (ett gäng bilder alltså) från olika fotografer skulle visas och bedömas live av ett antal sk experter (jag är inte bitter) på Stora Scenen.
Ett bra koncept tycker jag, även fast det var enda gången (hittills) det testades.

Det positiva var att det var en salig blandning av bilder och att fotografen var anonym och alltså inte hade någon chans att "förklara sig". Negativt var att Bingo-Berra Rimér prioriterade andra aktiviteter och inte var på plats som tänkt. Mindre bra var också panelens kommentarer.
Lustigt(?) nog satt de mest tysta och mumlade några spridda "jaa..." och "...vet inte vad jag ska säga...". Den bild som blev minst sågad var dock Zombiesoldaten (som faktiskt senare blivit publicerad i en fototidning). Inte så att jag kan ta kritik, men det blev varken bu eller bä. Saknade Bingo-Berra som var med vid tidigare tillfällen och hade riktigt bra kommentarer och analyser.
Fick också tyvärr sämsta tiden under mässans tre dagar. Sista timmen sista dagen. Glest i publiken eftersom de flesta vänt hem till söndagssteken.

Nyhetsarkiv